Το Ισραήλ ανάδοχος για το Διεθνές Κέντρο Καλαμάτας ψήφισε η Βουλή!!
Το Ισραήλ ανάδοχος για το Διεθνές Κέντρο Καλαμάτας ψήφισε η Βουλή, σε μια μάλλον επεισοδιακή συνεδρίαση, με πολλές εντάσεις..
Η ισραηλινή πρόταση της Elbit, την οποία και πρότεινε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας πέρασε απόψε από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε ισχυρές αντιρρήσεις και μάλιστα παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία, το κέντρο εκπαίδευσης θα μπορούσε να γίνει με σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που προτείνονται για το Διεθνές Κέντρο Καλαμάτας, δηλαδή με περίπου 800 εκατομμύρια.
Την πρόταση των Ισραηλινών έναντι της καναδικής πρότασης ή του ενδεχομένου δημιουργίας εθνικού κέντρου στήριξε σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στην συζήτηση παρενέβη και η πρώην υπουργός και βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναδιατυπώσει την πρόταση και να επανέλθει λαμβάνοντας υπόψη και άλλα δεδομένα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
Παράλληλα εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τις διαρροές στον Τύπο, καθώς υπήρξαν δημοσιεύματα με πολλές λεπτομέρειες τις οποίες δεν γνώριζαν καν οι βουλευτές της επιτροπής εξοπλισμών.
Συνολικά εγκρίθηκαν 3 προγράμματα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
Την προμήθεια μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) για τον Ελληνικό Στρατό.
Την Εν Συνεχεία Υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 J “Spartan” της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μισθώσεως.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Θεόδωρος Λάγιος.
Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στην Ολομέλεια τις διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εντός του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού “Covid-19”, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
Κατά τη διάρκεια της συζητήσεως και πριν από την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου, ο Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:
«Θα τοποθετηθώ σύντομα γιατί είναι ξεκάθαρα τα θέματα επί των προτεινομένων διατάξεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Σχέδιο Νόμου που συζητούμε. Περιλαμβάνονται στα άρθρα 119 έως 123 και αποσκοπούν αφ’ ενός στη διαρκή επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων -ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού- αλλά και σε ζητήματα διαρκούς μέριμνας για το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό, καθώς και στην παροχή κινήτρων και την επιβράβευση της προσφοράς, όσον αφορά στην ιεραρχική εξέλιξη.
Συγκεκριμένα με την παράγραφο 4 του άρθρου 119, παρατείνεται η ισχύς του άρθρου 63 του Νόμου 4690/20, που είχε λήξει στις 30 Οκτωβρίου, για χρονικό διάστημα επιπλέον έξι μηνών, έως τις 31 Μαΐου 2021. Με αυτό διασφαλίζεται η κάλυψη των δαπανών για τη διαγνωστική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή φροντίδα στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπηρετούν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν προσβληθεί ή ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό “Covid-19”.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει και τα οικογενειακά μέλη των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων που διαμένουν μαζί τους. Επειδή σε πολλές τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το κόστος αυτής της περίθαλψης καθίσταται δυσανάλογα υψηλό και δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί από τις οικονομικές απολαβές των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων, ερχόμαστε να διευκολύνουμε το προσωπικό μας σε ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης λόγω των έκτακτων και εξαιρετικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω του “Covid-19”.
Με την παράγραφο 5 του άρθρου 119 παρατείνεται η εποπτεία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για ένα έτος, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να επιλυθούν κάποια μείζονα χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως πριν επαχθεί ο ΟΣΜΑΕΣ στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει ήδη προβλεφθεί. Είναι απαραίτητη αυτή η παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν εκκρεμότητες που αφορούν στα προγράμματα του Συνεταιρισμού και μετά να επέλθει η υπαγωγή στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά στο άρθρο 120, σχετικώς με τα προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών και την τροποποίηση του άρθρου 2 Νόμου 2936/01, επεκτείνουμε το όριο ηλικίας ως προσόν για τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) από το 20ο στο 31ο έτος ηλικίας, μόνο για όσους υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (Ο.Β.Α.). Η λογική της παρέμβασης αυτής είναι να επιδιωχθεί ενίσχυση του θεσμού των ΕΠ.ΟΠ. με ήδη εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό (υπηρετούντες Ο.Β.Α.) προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε κατώτερα στελέχη, σε θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων που απαιτούν και κατάλληλη εκπαίδευση.
Αναφορικά με το άρθρο 121, αφορά στη ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και μονιμοποιηθέντων Εθελοντών και αντιστοίχως μονιμοποιηθεισών Εθελοντριών σε αντικατάσταση του άρθρου 37 του Νόμου 4494/17. Αφορά στους εν ενεργεία Αξιωματικούς που έρχονται από τις Α.Σ.Σ.Υ. και τους αντίστοιχους, όπως περιγράφεται, «εκ μονιμοποιηθέντων και μονιμοποιηθεισών εθελοντριών» που υπάγονται διατάξεις περί κρίσεων και προαγωγών του Νόμου 4439/96 κι έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Εδώ ερχόμαστε και θεραπεύουμε μία νομοθετική παράλειψη του άρθρου 37 του Νόμου 4494/17, βάσει του οποίου είχαν υπαχθεί στο Νόμο για θέματα κρίσεων και προαγωγών σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας που απαιτείται για να συμπληρωθεί στους βαθμούς του Λοχαγού και του Ταγματάρχη και αντιστοίχως των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για προαγωγή στον επόμενο βαθμό δηλαδή του Ταγματάρχου και του Αντισυνταγματάρχου αντιστοίχως.
Με τη ρύθμιση αυτή, ο χρόνος υπηρεσίας μονίμων Αξιωματικών θα υπολογίζεται πέρα από τα δεκατρία έτη κατατάξεώς τους. Με αυτό τον τρόπο, ερχόμαστε και εξομοιώνουμε, δηλαδή δίνουμε όμοια μεταχείριση σε όμοιες περιπτώσεις, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. Κι επειδή έχει δημιουργηθεί σχετική συζήτηση για επόμενες τάξεις θα απαντήσω αν χρειαστεί και σ’ αυτό, αλλά τώρα ερχόμαστε να ρυθμίσουμε αυτά που αφορούν στην Τάξη ΑΣΣΥ 1990, στην ουσία δηλαδή, αποδίδεται δικαιοσύνη σ’ αυτήν την ομάδα Αξιωματικών.
Τα τελευταία δύο άρθρα ρυθμίζουν το γνωστό θέμα παράτασης των συμβάσεων για τη ναυπήγηση δύο Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού που ναυπηγούνται στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος» αφ’ ενός με το άρθρο 122, και αφετέρου με άρθρο 123, τα Υποβρύχια που συντηρούνται και ναυπηγούνται στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).
Όσον αφορά στο άρθρο 122, έχουμε ακόμα δύο Πυραυλακάτους που ναυπηγούνται. Η μία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η άλλη βαίνει προς ολοκλήρωση στα «Ναυπηγεία Ελευσίνος». Η διάταξη αυτή δίνει παράταση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής και ναυπήγησης των Πυραυλακάτων για άλλους τρεις μήνες έως 31 Μαρτίου 2021, ώστε να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατόν στο Πολεμικό Ναυτικό για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση, δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν αυτές οι ναυπηγικές εργασίες, συνεχίζεται το πρόγραμμα.
Η διαγωνιστική διαδικασία για τα ναυπηγεία αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν πρέπει, δεν είναι σωστό ή σκόπιμο οι εργαζόμενοι να διαβιούν και να εργάζονται σε καθεστώς αβεβαιότητας. Άρα ερχόμαστε να παρατείνουμε αυτό που έχουμε κάνει ήδη για πάρα πολλά τρίμηνα (και παλαιότερα εξάμηνα), δηλαδή τη σύμβαση ναυπήγησης αυτών των Πυραυλακάτων στην Ελευσίνα, Υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά, για τρεις μήνες ακόμα.
Παράλληλα χρηματοδοτείται αυτή η παράταση με τα απαιτούμενα κονδύλια, επιπλέον δηλαδή 3.575.000 ευρώ, για την κάλυψη μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, κάλυψη λειτουργικών εξόδων και κάλυψη προμήθειας υλικών και υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Ελευσίνα. Στο Σκαραμαγκά το αντίστοιχο ποσό είναι 13.700.000 ευρώ για το τρίμηνο που αφορά στην κάλυψη αυτών των κατηγοριών: μισθοδοσία, λειτουργικές δαπάνες, τεχνική υποστήριξη και υλικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια